LES FALLES són una festa que se celebra en Valéncia i en diferents poblacions de la Comunitat Valenciana en molta tradició, sàtira i art. Se celebren del 14 (Plantà) al 19 (Cremà) de març. La semana fallera.

Encara que, oficialment comencen l’últim dumenge de febrer en l’acte de la Crida que té lloc en una de les portes de Valéncia, les Torres de Serrans.

Un poquet d’història

Esta festa també se crida la Festa de Sant Josep, ya que se celebren en el seu honor, el patró dels fusters, que són l’orige de les Falles debut a una antiga costum dels fusters, ya que celebraven l’arribada de la primavera, cremant, davant dels seus tallers les peces de fusta (parots) que usaven per a elevar els candils en els que s’iluminaven en l’invern. (*)Hi ha un artícul molt interesant que nega esta versió. Vore: Valéncia Bonita: L’orige de les Falles.

Poquet a poquet, els fusters anaren anyadint trastos vells i haraps als parots, que les donà un aspecte humà fins convertir-los en ninots. El sentit d’humor dels valencians otorgà a eixos ninots un sentit satíric i irònic que se manté en l’actualitat.

Hui en dia, les falles han evolucionat fins convertir-se en obres d’art efímeres que, en alguns casos, tenen presupostos millonaris.

Image: Falla de l’Ajuntament. Falles 2019. Lema: Procés creatiu. Artistes: Pichiavo – Latorre i Sanz.

En novembre de 2016 l’Unesco, va inscribir la festa de LES FALLES en la seua Llista Representativa del Patrimoni Cultural Inmaterial de l’Humanitat i va ser proclamada FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC INTERNACIONAL en el 2017.

Actes per a tots

MASCLETÀS: Tenen lloc del 1 al 19 de març, tots els dies en la Plaça de l’Ajuntament a les 14:00 en punt. La ciutat vibra en el só de la tradicional mascletà.

CASTELLS DE FÒCS ARTIFICIALS: Tenen lloc del 15 al 18 de març, cada nit en el Paseig de l’Alameda. La ciutat goja de la millor mostra de color i llum.

OFRENA DE FLORS A LA VERGE DELS DESAMPARATS: Té lloc el 17 i 18 de març, en la Plaça de la Verge, totes les comissions falleres de la ciutat desfilen des de els seus districtes fins a la Plaça, encara que desfilen pel carrer de la Pau i pel carrer de Sant. Des de les 16.00 fins passades les 00:00 hores. El dia 17 de març, tanca l’Ofrena la Fallera Major Infantil de Valéncia y la seua Cort d’Honor i el dia 18 de març tanca la Fallera Mayor de Valéncia i la seua Cort d’ Honor.

CREMÀ: totes les comissions falleres deuen cremar les seues falles el 19 de març. Les llames reduïxen a cendra el monument. A les 22:00 comencen a cremar les falles infantils i a les 00:00 comencen les grans. El 1er. premi comença a cremar-se a les 00:30.
LES FALLES acaben quan es crema el monument de l’Ajuntament, a la 1:00 de la matinada.

Les falles són tot un sentiment per als fallers. És una festa en la que la diversió i la devoció estan a l’ordre del dia. És tanta la pasió dels fallers per la festa que hui en día les Falles s’han omplit de mil coses que fer: música, la Crida, la Despertà, l’Exposició del Ninot, Cavalcades (del Ninot, del Regne, del Fòc), pólvora (Mascletàs i Castells de Focs artificials), Plantà, Recollida de Premis, Ofrena de Flors, la Nit del Fòc i la Nit de la Cremà.

Enlaces de interés: